Przepisy na niezłe jaja

09:00 Unknown 0 Comments

(fot.www.heniek.org)

Jajko jest uznawane za symbol życia. Uznawane jest za skarbnicę witamin, soli mineralnych, węglowodanów, tłuszczu oraz białka. W naszej kuchni znane są  jajka przepiórcze, kurze, kacze, gęsie po olbrzymie strusie. Gotujemy, smażymy, faszerujemy i jemy na surowo.  Jajka mają swoje zastosowanie również w kosmetyce jako składniki odżywek do włosów które możemy sobie same wykonać.

Najprostsza rzecz jaką możemy zrobić z jajek to jajecznica do której możemy dodawać różne dodatki i komponować własne smaki – pomidory, świeże kurki, boczek, szynka, oliwki, zioła.
 Ja proponuję zrobienie jajecznicy z brokułami.

Jajecznica z brokułami.
-6 jajek
-garść różyczek brokuła
-2 łyżki masła
-sól, pieprz
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, brokułu siekamy nożem na mniejsze kawałki, przekładamy na roztopione masło, do miseczki wybijamy całe jajka, mieszamy je widelcem, dodajemy zmielony pieprz według uznania i odrobinę soli.  Brokuły mieszamy na patelni, dzięki masłu nie stracą swej soczystej zieleni, przelewamy jajka na patelnię jeśli uznamy że taka miękkość brokułów nam odpowiada, smażymy na małym ogniu ciągle mieszając i doprowadzając do konsystencji jaką lubimy.

Omlet z pomidorami
- 2 jajka – na patelnię o średnicy około 20-24 cm
-2 łyżki mleka
-1 łyżka masła
-odrobina soli
-3 pomidory średniej wielkości
-mieszanka ziół które lubimy

Jajka w całości wybijamy do miseczki, widelcem lub trzepaczką ubijamy je na jednolitą masę, dodajemy sól do smaku oraz mleko, mieszamy razem składniki. Na rozgrzaną patelnie wkładamy masło, kiedy się roztopi wlewamy wymieszane produkty, zmniejszamy ogień i czekamy aż zacznie się ścinać. Proponuję wcześniej przygotować sobie pomidory , sparzyć je, obrać ze skórki, pokroić w grube plastry, usunąć nasiona, pokroić z kostkę, przełożyć do miseczki, dodajemy kompozycję ziół, fajnie jak są świeże, delikatnie solimy. Omlet ścina się na górze, wtedy wykładamy na jego połowę przygotowane pomidory, zsuwamy omlet z patelni na talerz od strony gdzie mamy farsz, następnie składamy omlet na pół i podajemy taki gorący. Smakuje wyśmienicie. Farsze do omletu mogą być na ostro, słodko, kwaśno, możemy sami sobie komponować składniki, ja polecam ukolę z serem pleśniowym i orzechami włoskimi z dodatkiem sosu balsamicznego na słodko.

Pasta jajeczna z makrelą
- wędzona makrela
-4 jajka ugotowane na twardo
-2 łyżki majonezu
-pęczek szczypiorku
-sól, pieprz
Makrelę obieramy ze skóry , usuwamy ości, rozgniatamy widelcem na desce, przekładamy do miski, jajka siekamy w drobną kostkę, dokładamy do makreli, dodajemy majonez i posiekany szczypiorek, mieszamy na jednolitą masę, przed dodaniem sprawdźmy słoność pasty, bo wędzone ryby są słone i może okazać się że sól jest zbyteczna, suto doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Składniki pasty możemy też rozdrobnić w blenderem.  Wyśmienicie smakuje na gorących tostach.


0 komentarze:

A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.