Zalety szpinaku

22:14 Unknown 1 Comments

(fot.zdrowoaktywni.blogspot.com )


Zalety szpinaku odkryliśmy dzięki kuchni śródziemnomorskiej. Teraz możemy cieszyć się świeżymi liśćmi właśnie z Południa. Nie ustępuje mu jednak smakiem polski - mrożony. Sprawdźcie, bo warto!


Kto nie pamięta tej zielonej brei, którą podawano w przedszkolu na obiad? Dla wielu z Was szpinak to traumatyczne wspomnienie z dzieciństwa. Ale te czasy są już przeszłością, bo to zielone warzywo na nowo toruje sobie drogę na nasze talerze. I bardzo dobrze! Nie bez przyczyny był bowiem podawany dzieciom. Dzięki zawartości żelaza przeciwdziała anemii i sprzyja produkcji czerwonych krwinek. Jeszcze lepsze właściwości odkryją dorośli - zawarty w nim potas obniża ciśnienie, a witaminy z grupy B wpływają na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi. Pamiętajmy jednak, że szpinak jest dobroczynny tylko w towarzystwie produktów bogatych w wapń, ponieważ kwas szczawiowy, zawarty w zielonych liściach odwapnia organizm. Nie szczędźmy więc w przepisach jogurtu, serów, czy jajek.

Oto dwa przepisy na pyszne i zdrowe dania ze szpinakiem. Smacznego!

Rogaliki

Składniki (20 sztuk): * 300g ziemniaków * 150g masła * 350g mąki * 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 2 żółtka * 1 łyżka ziarna sezamowego * 150g mrożonego szpinaku w liściach * mała cebula * ząbek czosnku * 2 łyżki masła *50g fety * sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie
* Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie , lekko ostudzone przeciśnij przez praskę.
*Dodaj masło, szczyptę soli i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrób ciasto. (możesz też kupić gotowe mrożone ciasto na rogaliki).
* Szpinak rozmroź i odsącz.
* Na 2 łyżkach masłą zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
* Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i chwilę smaż.
* Szpinak lekko przestudź i wymieszaj z fetą.
* Przygotowane ciasto rozwałkuj i powycinaj trójkąty.
* Na każdy trójkąt nałóż po łyżce farszu.
* Posmaruj brzegi trójkątów jednym żółtkiem rozkłóconym z 2 łyżkami wody i zwiń rogaliki.
* Przełóż je na blachę wyłożoną pergaminem, posmaruj wierzch rogalików żółtkiem i posyp ziarnem sezamowym.
* Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200st. C przez ok. 25 minut. (czas przygotowania: 90 minut 55 kcal/1 sztuka)

Lasagne z warzywami

Składniki (4 porcje): 400g bakłażana * sól * cebula * ząbek czosnku * 200g marchwi * 350g pomidorów * 2 łyżki oliwy * łyżka koncentratu pomidorowego * łyżeczka suszonego oregano * słodka papryka * pieprz * 350g szpinaku * 350ml bulionu warzywnego * 2 łyżki zasmażki błyskawicznej * 3 łyżki śmietany * 8 arkuszy lasagne * 100g pomidorków cherry.

Przygotowanie
* Bakłażan opłucz i potnij w plasterki. Oprósz solą, gdy puszczą sok, opłucz. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem, skrop łyżką oliwy i piecz 10min w 200 st. C.
* Cebulę, czosnek, marchewkę obierz i posiekaj. Papryki oraz pomidory oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Warzywa zrumień na patelni. Dodaj koncentrat pomidorowy. Oprósz suszonym oregano, solą, pieprzem i papryką, smaż 5 minut.
* Szpinak opłucz, gotuj 5 min. w osolonym wrzątku. Odcedź i osącz.
* Bulion zagotuj, wsyp zasmażkę błyskawiczną i gotuj 2 min. Zdejmij z ognia, wymieszaj ze śmietaną.
* Płaty lasagne, liście szpinaku, plasterki bakłażana i podsmażone warzywa ułóż warstwami w żaroodpornej formie Każdą warstwę posmaruj sosem śmietanowym.
* Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki, ułóż na zapiekance, posyp startym serem.
* Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez 45 min. (czas przygotowania: 90 minut 300 kcal/1 porcja)


1 komentarz:

A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.