Przepisy na imprezowe koktajle i drinki

13:08 Kama 4 Comments

(fot.www.robdrinki.pl )




Wielkimi krokami zbliża się czas karnawału, szalonych imprez i wieczornych spotkań z przyjaciółmi przy kieliszkach. Zamiłowania do zakrapianych zabaw nam nie brakuje, dlatego przedstawiam kilka przepisów na przepyszne, najpopularniejsze drinki z wódką, ginem, rumem, koniakiem i w końcu z tequilą.


Przepisy są nieskomplikowane i wbrew pozorom wcale nie takie drogie- wybierz ulubiony alkohol i poeksperymentuj z dodatkami. Każdy znajdzie tu dla siebie coś co lubi, a Ty zostaniesz zapamiętana jako perfekcyjna gospodyni nie tylko dzięki przekąskom ;) .


1. KRWAWA MARY:

60ml czystej wódki
180ml soku pomidorowego
½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
½ łyżeczki sosu Worcester (sos o korzennym smaku, niezbędny do tego koktajlu)
½ łyżeczki startego chrzanu
6 kostek lodu

Do przyprawienia: sos Tabasco, świeżo mielony pieprz, sól, cząstka limonki
Do przybrania: ½ łodyżki selera naciowego

Mocno schłodzone składniki wymieszać w shakerze z potłuczonym lodem. Wstrząsać bardzo energicznie. Przecedzić przez sitko do schłodzonej, szerokiej, pękatej szklanki. Doprawić do smaku; przybrać kawałkiem limonki i/lub łodyżką selera.

2. JAMES BOND

40ml bardzo zimnej wódki
Duża kropla Angostury (aromatyczna przyprawa smakowa o jasnobrunatnej barwie)
80ml wytrawnego mocno schłodzonego szampana

Do kieliszka do szampana wlać wódkę i Angosturę. Dopełnić szampanem.
Jest to lekki koktajl wytrawny; może być podawany jako aperitif.


3. BLUE KAMIKAZE


30ml czystej wódki
30ml Blue Curacao (najbardziej znany likier pomarańczowy)
30ml soku z cytryny
4 kostki lodu

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do schłodzonej stopki.


4. SEX ON THE BEACH

60ml wódki
45ml wódki brzoskwiniowej
90ml soku żurawinowego
90ml soku ananasowego
8 kostek lodu
Do przybrania: wisienka koktajlowa

Składniki koktajlu wlać do schłodzonej szklanki highball wypełnionej kostkami lodu i dobrze wymieszać. Przybrać wisienką.


5. FRAISE FIZZ

60ml ginu
30ml likieru truskawkowego
15ml świeżego soku cytrynowego
½ łyżeczki cukru pudru
Gazowana woda mineralna
6 kostek lodu

Do przybrania: spiralka ze skórki cytryny, świeża truskawka
Wymieszać w shakerze gin, likier, sok z cytryny i cukier puder. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić przez sitko do schłodzonej szklanki koktajlowej z kostkami lodu. Dopełnić wodą mineralną. Przybrać skórką cytrynową i truskawką.


6. PARADISE

20ml ginu
20ml Apricot Brandy (słodka wódka z moreli lub likier morelowy)
20ml soku pomarańczowego
8 kostek lodu

Wymieszać składniki koktajlu w shakerze z lodem i przecedzić przez sitko do schłodzonej czarki koktajlowej. Drink jest średniowytrawny.


7. COSTA DEL SOL

60ml ginu
30ml morelówki
30ml Cointreau (biały, słodki likier o zapachu pomarańczowym)
6 kostek lodu

Składniki wymieszać w shakerze z potłuczonym lodem. Mocno wstrząsnąć, przecedzić przez sitko do schłodzonej szklanki old-fashioned.

8. ACAPULCO

60ml jasnego rumu
15ml Cointreau (biały, słodki likier o zapachu pomarańczowym)
15ml świeżego soku z limonki
1łyżeczka cukru pudru
białko z 1 jajka
8 kostek lodu

Do przybrania: gałązka mięty

Wszystkie składniki koktajlu wymieszać w shakerze z lodem. Przecedzić przez sitko do szklanki z lodem i przybrać miętą. Koktajl ma łagodny, aromatyczny smak.


9. CUBA LIBRE

40ml białego rumu Bacardi
2łyżeczki soku z cytryny
200ml coca-coli
4 kostki lodu
plastikowa rurka

Do wysokiej szklanki koktajlowej z lodem wlać rum i sok z cytryny, wymieszać i dopełnić zimną coca-colą. Podawać z plastykową rurką.


10. PICK-ME-UP

20ml koniaku
10ml świeżego soku z cytryny
2ml syropu z granatów
120ml dobrze schłodzonego szampana
6 kostek lodu

Wszystkie składniki koktajlu, oprócz szampana, wymieszać z potłuczonym lodem w shakerze. Koktajl przecedzić przez sitko do schłodzonego kieliszka do szampana. Uzupełnić schłodzonym szampanem i lekko zamieszać.


11. MARGARITA
40ml białej tequili
20ml Cointreau (biały, słodki likier o zapachu pomarańczowym)
20ml świeżego soku z limonki lub cytryny
8 kostek lodu
Do przybrania: plasterek limonki lub cytryny

Składniki koktajlu wymieszać w shakerze z potłuczonym lodem. Przelać do czarki koktajlowej. Przybrać plasterkiem limonki zawieszonym na brzegi czarki. Koktajl ma smak wytrawny.




12. TEQUILA SUNRISE

60ml srebrnej tequili
90ml Grenadiny (syrop z granatów o intensywnym czerwonym kolorze i słodkim smaku)
Świeży sok pomarańczowy
6 kostek lodu

Tequilę wlać do schłodzonej szklanki highball z kostkami lodu. Dopełnić sokiem pomarańczowym, zostawiając trochę wolnego miejsca. Na wierzch powoli wlać Grenadinę.


13. MANHATTAN

90ml żytniej whisky
30ml słodkiego wermutu
kropla Angostury (aromatyczna przyprawa smakowa o jasnobrunatnej barwie)
6 kostek lodu
Do przybrania: wisienka koktajlowa

W barmańskiej szklanicy wymieszać składniki koktajlu z potłuczonym lodem. Przecedzić przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Przybrać wisienką.

I jeszcze przepis na pyszne grzane wino- idealne na tę porę roku:

14. GRZANE WINO:


1 litr wytrawnego czerwonego wina
1 cytryna
3 goździki
3 łyżki cukru
Szczypta kardamonu

Mocno podgrzej wino (ale nie gotuj!). Sparz cytrynę, pokrój w cieniutkie plasterki i dodaj ją do wina wraz z pozostałymi składnikami. Podgrzewaj jeszcze przez 5 min., przykryj i odstaw na godzinę. Przed podaniem wina znów mocno je podgrzej i przecedź do kamionkowych lub porcelanowych kubeczków.


A na koniec, propozycje koktajli dla zmotoryzowanych:




1. HAPPY SUNSHINE


10ml syropy z marakui
20ml syropy z granatu
10ml świeżego soku z cytryny
200ml świeżego soku z pomarańczy
8-10 kostek lodu

Do przybrania: plasterek pomarańczy, wisienka koktajlowa na wykałaczce

Do wysokiej szklanki włożyć lód, wlać składniki koktajlu i dolać sok pomarańczowy. Delikatnie wymieszać i przybrać plasterkiem pomarańczy i wisienką koktajlową. Podawać ze słomką.


2. FLORIDA SUN

20ml syropu z marakui
20ml świeżego soku z cytryny
20ml nektaru z marakui
50ml soku z ananasa
50ml soku grejpfrutowego
60ml soku pomarańczowego
6-8 kostek lodu

Do przybrania: plasterek pomarańczy i wisienka koktajlowa na wykałaczce

Składniki koktajlu wymieszać w shakerze w potłuczonym lodem i przelać do wysokiej szklanki koktajlowej. Przybrać plasterkiem pomarańczy i wisienką koktajlową. Podawać ze słomką i mieszadełkiem.




3. ORANGE MOCHA CHIP

200ml zimnego mleka
50ml słodkiej śmietanki
30ml syropu pomarańczowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki czekolady w proszku
3 łyżki pokruszonego lodu

Zmiksować wszystkie składniki w blenderze. Przelać do schłodzonej szklanki koktajlowej.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ooo krwawa mery uwielbiam ją :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne pomysły. Na pewno z nich skorzystam w najbliższym czasie. Na imprezach moim gościom najczęściej serwuję drinki z whisky. Podaję je zawsze w specjalnych, niskich szklankach, które zakupiłem swego czasu na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Wybór odpowiedniego szkła do drinka jest dość istotny. Do whisky np. nie poleca się tradycyjnych szklanek, co uważane jest przez wielu ludzi za brak dobrego gustu.

    OdpowiedzUsuń

A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.