Pyszne ciasto z nutellą bez pieczenia!
(fot. www.doradcasmaku.pl ) |
Wiemy, że przed Świętami brzmi to raczej nierealnie, ale gdybyście jednak znalazły któregoś wieczora wolną chwilę, możecie ją wykorzystać na przygotowanie pysznego a bardzo prostego ciasta. Można też wykorzystać przepis na szybki deser w Wigilię!
Nie trzeba go piec, dzięki czemu przygotowanie trwa naprawdę krótko!
Jest idealne na Święta, na Nowy Rok czy po prostu jako deser do niedzielnego obiadu.
7 łyżek mąki
7 łyżek mąki kartoflanej
Wymieszać z 1 szklanką cukru
I rozmieszać w 1 litrze mleka
Zagotować aż się zrobi budyń
Często mieszać!
W gorącym budyniu rozpuścić 1 kostkę margaryny (+ opcjonalnie 2 paczki migdałów)
Całość ostudzić.
W prostokątnym/kwadratowym naczyniu poukładać całe, niepołamane krakersy* Lajkonik i przekładać je zimnym budyniem- tak zrobić min. 2 warstwy
Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i wstawić ciasto do lodówki na min. 2 godziny.
*Ja proponuje te lekko słone krakersy, bo wtedy ciasto ma idealny, harmonijny smak, ale równie dobrze możecie wykorzystać tradycyjne słodkie herbatniki.
Ciasto będzie jeszcze lepsze jeśli jedną z warstw budyniu zastąpicie własnoręcznie zrobionym kremem Nutella:
150g. śmietany
2 torebki cukru waniliowego
i 50g. cukru roztopić w garnku na małym ogniu.
Dodać 200g. dobrej, mlecznej czekolady
Po roztopieniu dodać przynajmniej 50g. mielonych orzechów.
Całość dokładnie wymieszać, wystudzić i tak przygotowany krem rozprowadzić na krakersach.
Smacznego!
0 komentarze:
A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.