Przepis na makowiec last minute!
(fot. www.deon.pl) |
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Czas spotkań rodzinnych. Kolędowania. Wyjątkowej atmosfery przy świątecznym stole. Warto dla przybyłych gości przyrządzić ciasto uwielbiane przez wszystkich: MAKOWIEC :-)
Jeżeli jeszcze nie macie ciasta, przedstawiamy wam poniżej przepis na dwa makowce w formach keksowych.
Składniki:
-50 dag mąki
-5 dag świeżych drożdży
-3 łyżki cukru
-2 jajka
-skórka otarta z 1 cytryny
-250 ml letniego mleka
-4 łyżki masła
-duża puszka gotowej masy makowej, białko
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej pokruszone drożdże, cukier, 1 jajko, z tartą skórkę z cytryny, mleko, miękkie masło. Dobrze wyrabiamy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Następnie masę makową wyjąć z puszki, wymieszać z białkiem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy. Dzielimy na dwie części, wałkujemy i formujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masą makową i zwijamy w ciasny rulon. Wkładamy do blaszki (keksówki). Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15- 20 minut. Piec około 40 minut w 190 stopniach.
Smacznego!
0 komentarze:
A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.