Przepisy na imprezowe koktajle i drinki
![]() |
(fot. ) |
Wielkimi krokami zbliża się czas karnawału, szalonych imprez i wieczornych spotkań z przyjaciółmi przy kieliszkach. Zamiłowania do zakrapianych zabaw nam nie brakuje, dlatego przedstawiam kilka przepisów na przepyszne, najpopularniejsze drinki z wódką, ginem, rumem, koniakiem i w końcu z tequilą.
Przepisy są nieskomplikowane i wbrew pozorom wcale nie takie drogie- wybierz ulubiony alkohol i poeksperymentuj z dodatkami. Każdy znajdzie tu dla siebie coś co lubi, a Ty zostaniesz zapamiętana jako perfekcyjna gospodyni nie tylko dzięki przekąskom ;) .
1. KRWAWA MARY:
60ml czystej wódki
180ml soku pomidorowego
½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
½ łyżeczki sosu Worcester (sos o korzennym smaku, niezbędny do tego koktajlu)
½ łyżeczki startego chrzanu
6 kostek lodu
Do przyprawienia: sos Tabasco, świeżo mielony pieprz, sól, cząstka limonki
Do przybrania: ½ łodyżki selera naciowego
Mocno schłodzone składniki wymieszać w shakerze z potłuczonym lodem. Wstrząsać bardzo energicznie. Przecedzić przez sitko do schłodzonej, szerokiej, pękatej szklanki. Doprawić do smaku; przybrać kawałkiem limonki i/lub łodyżką selera.
2. JAMES BOND
40ml bardzo zimnej wódki
Duża kropla Angostury (aromatyczna przyprawa smakowa o jasnobrunatnej barwie)
80ml wytrawnego mocno schłodzonego szampana
Do kieliszka do szampana wlać wódkę i Angosturę. Dopełnić szampanem.
Jest to lekki koktajl wytrawny; może być podawany jako aperitif.
3. BLUE KAMIKAZE
30ml czystej wódki
30ml Blue Curacao (najbardziej znany likier pomarańczowy)
30ml soku z cytryny
4 kostki lodu
Wszystkie składniki wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do schłodzonej stopki.
4. SEX ON THE BEACH
60ml wódki
45ml wódki brzoskwiniowej
90ml soku żurawinowego
90ml soku ananasowego
8 kostek lodu
Do przybrania: wisienka koktajlowa
Składniki koktajlu wlać do schłodzonej szklanki highball wypełnionej kostkami lodu i dobrze wymieszać. Przybrać wisienką.
5. FRAISE FIZZ
60ml ginu
30ml likieru truskawkowego
15ml świeżego soku cytrynowego
½ łyżeczki cukru pudru
Gazowana woda mineralna
6 kostek lodu
Do przybrania: spiralka ze skórki cytryny, świeża truskawka
Wymieszać w shakerze gin, likier, sok z cytryny i cukier puder. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić przez sitko do schłodzonej szklanki koktajlowej z kostkami lodu. Dopełnić wodą mineralną. Przybrać skórką cytrynową i truskawką.
6. PARADISE
20ml ginu
20ml Apricot Brandy (słodka wódka z moreli lub likier morelowy)
20ml soku pomarańczowego
8 kostek lodu
Wymieszać składniki koktajlu w shakerze z lodem i przecedzić przez sitko do schłodzonej czarki koktajlowej. Drink jest średniowytrawny.
7. COSTA DEL SOL
60ml ginu
30ml morelówki
30ml Cointreau (biały, słodki likier o zapachu pomarańczowym)
6 kostek lodu
Składniki wymieszać w shakerze z potłuczonym lodem. Mocno wstrząsnąć, przecedzić przez sitko do schłodzonej szklanki old-fashioned.
8. ACAPULCO
60ml jasnego rumu
15ml Cointreau (biały, słodki likier o zapachu pomarańczowym)
15ml świeżego soku z limonki
1łyżeczka cukru pudru
białko z 1 jajka
8 kostek lodu
Do przybrania: gałązka mięty
Wszystkie składniki koktajlu wymieszać w shakerze z lodem. Przecedzić przez sitko do szklanki z lodem i przybrać miętą. Koktajl ma łagodny, aromatyczny smak.
9. CUBA LIBRE
40ml białego rumu Bacardi
2łyżeczki soku z cytryny
200ml coca-coli
4 kostki lodu
plastikowa rurka
Do wysokiej szklanki koktajlowej z lodem wlać rum i sok z cytryny, wymieszać i dopełnić zimną coca-colą. Podawać z plastykową rurką.
10. PICK-ME-UP
20ml koniaku
10ml świeżego soku z cytryny
2ml syropu z granatów
120ml dobrze schłodzonego szampana
6 kostek lodu
Wszystkie składniki koktajlu, oprócz szampana, wymieszać z potłuczonym lodem w shakerze. Koktajl przecedzić przez sitko do schłodzonego kieliszka do szampana. Uzupełnić schłodzonym szampanem i lekko zamieszać.
11. MARGARITA
40ml białej tequili
20ml Cointreau (biały, słodki likier o zapachu pomarańczowym)
20ml świeżego soku z limonki lub cytryny
8 kostek lodu
Do przybrania: plasterek limonki lub cytryny
Składniki koktajlu wymieszać w shakerze z potłuczonym lodem. Przelać do czarki koktajlowej. Przybrać plasterkiem limonki zawieszonym na brzegi czarki. Koktajl ma smak wytrawny.
12. TEQUILA SUNRISE
60ml srebrnej tequili
90ml Grenadiny (syrop z granatów o intensywnym czerwonym kolorze i słodkim smaku)
Świeży sok pomarańczowy
6 kostek lodu
Tequilę wlać do schłodzonej szklanki highball z kostkami lodu. Dopełnić sokiem pomarańczowym, zostawiając trochę wolnego miejsca. Na wierzch powoli wlać Grenadinę.
13. MANHATTAN
90ml żytniej whisky
30ml słodkiego wermutu
kropla Angostury (aromatyczna przyprawa smakowa o jasnobrunatnej barwie)
6 kostek lodu
Do przybrania: wisienka koktajlowa
W barmańskiej szklanicy wymieszać składniki koktajlu z potłuczonym lodem. Przecedzić przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Przybrać wisienką.
I jeszcze przepis na pyszne grzane wino- idealne na tę porę roku:
14. GRZANE WINO:
1 litr wytrawnego czerwonego wina
1 cytryna
3 goździki
3 łyżki cukru
Szczypta kardamonu
Mocno podgrzej wino (ale nie gotuj!). Sparz cytrynę, pokrój w cieniutkie plasterki i dodaj ją do wina wraz z pozostałymi składnikami. Podgrzewaj jeszcze przez 5 min., przykryj i odstaw na godzinę. Przed podaniem wina znów mocno je podgrzej i przecedź do kamionkowych lub porcelanowych kubeczków.
A na koniec, propozycje koktajli dla zmotoryzowanych:
1. HAPPY SUNSHINE
10ml syropy z marakui
20ml syropy z granatu
10ml świeżego soku z cytryny
200ml świeżego soku z pomarańczy
8-10 kostek lodu
Do przybrania: plasterek pomarańczy, wisienka koktajlowa na wykałaczce
Do wysokiej szklanki włożyć lód, wlać składniki koktajlu i dolać sok pomarańczowy. Delikatnie wymieszać i przybrać plasterkiem pomarańczy i wisienką koktajlową. Podawać ze słomką.
2. FLORIDA SUN
20ml syropu z marakui
20ml świeżego soku z cytryny
20ml nektaru z marakui
50ml soku z ananasa
50ml soku grejpfrutowego
60ml soku pomarańczowego
6-8 kostek lodu
Do przybrania: plasterek pomarańczy i wisienka koktajlowa na wykałaczce
Składniki koktajlu wymieszać w shakerze w potłuczonym lodem i przelać do wysokiej szklanki koktajlowej. Przybrać plasterkiem pomarańczy i wisienką koktajlową. Podawać ze słomką i mieszadełkiem.
3. ORANGE MOCHA CHIP
200ml zimnego mleka
50ml słodkiej śmietanki
30ml syropu pomarańczowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki czekolady w proszku
3 łyżki pokruszonego lodu
Zmiksować wszystkie składniki w blenderze. Przelać do schłodzonej szklanki koktajlowej.
Smacznego!
Ooo krwawa mery uwielbiam ją :D
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam krwawą :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne pomysły. Na pewno z nich skorzystam w najbliższym czasie. Na imprezach moim gościom najczęściej serwuję drinki z whisky. Podaję je zawsze w specjalnych, niskich szklankach, które zakupiłem swego czasu na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Wybór odpowiedniego szkła do drinka jest dość istotny. Do whisky np. nie poleca się tradycyjnych szklanek, co uważane jest przez wielu ludzi za brak dobrego gustu.
OdpowiedzUsuńKażdy z nas szuka oryginalnych i ciekawych napojów, które będą stanowiły idealny dodatek do naszych spotkań czy imprez. Jeśli jesteś w temacie drinków, na pewno warto zwrócić uwagę na połączenie Ballantine's Passion z Ice Tea Colą. Jest to kombinacja, która z pewnością przypadnie Ci do gustu. Co do kwestii smaku, mieszanka ta jest doskonała dla osób, które lubią orzeźwiające i lekko słodkie napoje. Nie wierzysz? Sprawdź przepisy na https://foodexpert.pl/ballantines-passion-z-czym-pic-drinki-z-ice-tea-cola-przepisy/ i przekonaj się sam!
OdpowiedzUsuń