Domowa kuracja ze śliwką w roli głównej!
(fot. wroclawski.blog-ogrodniczy.pl ) |
Śliwka, owoc doceniony już przez nasze babcie. W Polsce najbardziej popularną odmianą śliwki, po Węgierkce jest Renkloda. Okrągy owoc o zielonej skórce i żółtym miąższu zawiera cenne witaminy i jest balsamem dla naszej cery.
Śliwek zawierają błonnik, który pobudza perystaltykę jelit nie dopuszczając do zalegania złogów. Spożywając na przykład renklody sprzyjamy rozwojowi dobrej flory bakteryjnej w jelitach. Jeśli zatem cierpisz na zaparcia i masz problem z trądzikiem –rozwiązanie jest tylko jedno- jedz śliwki! Dostarczą one organizmowi ważnych dla urody witamin: A, C, E,K oraz B6.
Z dojrzałych renklod, możesz też w kilka minut przyrządzić maseczki oczyszczająco-rewitalizujące.
·
* Kilka dojrzałych śliwek obierz ze skórki, usuń pestki. Miąższ rozdrobnij i połącz z 1-2 łyżkami ubitej na sztywno piany z białek. Posmaruj papką miejsca, w których najczęściej tworzą się zaskórniki i wypryski. Po 15 minutach spłucz letnią, przegotowaną wodą. Tą maseczkę polecana jest do cery tłustej i mieszanej.
* Kilka dojrzałych śliwek obierz ze skórki, usuń pestki. Miąższ rozdrobnij i połącz z 1-2 łyżkami ubitej na sztywno piany z białek. Posmaruj papką miejsca, w których najczęściej tworzą się zaskórniki i wypryski. Po 15 minutach spłucz letnią, przegotowaną wodą. Tą maseczkę polecana jest do cery tłustej i mieszanej.
· * Wymieszaj miąższ kilku obranych ze skórki śliwek
z płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej. Posmaruj nią twarz, omijając okolice
oczu. Po 20 minutach zmyj wodą. Maseczka działa łagodząco i wygładzająco. Warto
ją stosować, gdy cera jest szara, zmęczona i straciła blask.
Małgorzata Jędrychowska
Małgorzata Jędrychowska
0 komentarze:
A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.