Musaka, czyli Grecka zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym.
(fot. kulinarnamekka.com ) |
Musaka to typowe danie dla mieszkańców Grecji. Przygotowują je bardzo dokładnie dbając o każdy szczegół,po to aby później delektować się walorami smakowymi.
Głównym składnikiem w tej potrawie jest mięso mielone i bakłażan, ale musaka nie mogłaby istnieć bez oliwy i pomidorów. Zapraszam do zapoznania się z przepisem dla 12 osób, czas przygotowania to około 2 godziny.
Składniki:
*
*1kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
*1kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
*1l mleka
*100g koncentratu pomidorowego
*100g mąki
*100g masła
*100g żółtego sera
*100ml oliwy extra vergine
*10 ziemniaków
*2 bakłażany
*2 cukinie
*1 cebula
*2 jajka
*1 łyżka cukru
*3 ziarna ziela angielskiego
*2 liście laurowe
*2 goździki
*gałka muszkatołowa
*cynamon, sól i pieprz
Przepis:
Przepis:
1. Obrane ziemniaki, bakłażany oraz cukinie ze skórą pokrój
w grube plastry. Obsmaż je na łyżce oliwy na złoty kolor. Wyłóż na sito lub
bibułę, by usunąć nadmiar tłuszczu.
2. W garnku, na pozostałej oliwie zeszklij zmiksowaną
cebulę. Dodaj mięso i podsmaż. Zalej wodą i dopraw koncentratem pomidorowym,
solą, pieprzem i cukrem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki.
Zawiń je w gazę, aby łatwiej było je potem usunąć. Duś ok.30 minut. Pod koniec
dodaj szczyptę cynamonu.
3. Zrób sos beszamel. Masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę,
aby powstała zasmażka. Rozprowadź ją mlekiem i gotuj do momentu uzyskania
jednolitej kremowej konsystencji sosu. Dopraw solą, pieprzem i gałką
muszkatołową. Dodaj ser żółty i roztrzepane jajka. Doprowadź do wrzenia ciągle
mieszając.
4. Obsmażone warzywa ułóż w głębokiej blasze warstwami tak,
aby zachodziły na siebie. Pierwsza warstwa ziemniaków, druga bakłażanów,
trzecia ma być cukinia.
5. Na tak poukładane warzywa wyłóż uduszone mięso mielone i
delikatnie uciśnij, aby musaka nie rozsypała się przy krojeniu. Przygotowany
wcześniej sos beszamel wylej na mięso. Piecz ok. 40 minut w temp. 180 C do
uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Smacznego!
0 komentarze:
A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.