Polubisz te bananowce!
(fot. blog.suppersam.pl ) |
Każdy lubi słodkości, a jesienne popołudnia sprzyjają piciu gorącej herbaty i spożywaniu pysznych ciastek. Przedstawiam wam dwa przepisy na proste ciasta z bananami bez pieczenia.
Rolada orzechowa
Składniki na 10 porcji:
Ciasto:
* 8 jajek
* 1 szklanka cukru
* 7 łyżek mąki pszennej
* 10 łyżek zmielonych orzechów (najlepiej włoskich lub laskowych)
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
* 5 żółtek (pozostałych z ciasta)
* 5 łyżek drobnego cukru
* 4 łyżki mąki
* 25 dag zmielonych orzechów włoskich
* 20 dag masła
* 1 szklanka mleka
* 4 łyżki cukru pudru
* cukier waniliowy
* 2 dojrzałe banany
1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, dodać cukier i 3 żółtka, mąkę z proszkiem i orzechami. Wymieszać. Wylać na blachę. Piec ok. 15 minut w temp. 220 stopni. Wyjąć, zawinąć w ściereczkę.
2. Przygotować krem. Pięć żółtek ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i 1/2 szklanki mleka. Zagotować na parze, aż masa stanie się gęsta. Zdjąć i odłożyć do przestygnięcia.
3. Orzechy zalać 1/2 szklanki wrzącego mleka, wymieszać, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać krem i cukier waniliowy. Na cieście ułożyć banany oraz krem. Ciasto zawinąć.
Rada: Część kremu warto odłożyć, by posmarować nim roladę z zewnątrz. Przed podaniem ciasto ozdobić siekanymi orzechami oraz plasterkami bananów i gorzką czekoladą.
(fot. http://www.kropkatv.pl/_ |
Z galaretką
Składniki na 8 porcji:
* 1 i 1/2 paczki okrągłych biszkoptów
* 1 i 1/2 kostki margaryny
* 3 jajka
* 1 szklanka cukru pudru
* 8 bananów
* 3 galaretki: truskawkowa, cytrynowa, agrestowa lub kiwi
1. Każdą galaretkę osobno rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć nieco mniej niż w przepisie) i pozostawić do stężenia.
2. Na spód blachy położyć biszkopty. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać 3 żółtka i banany (2-3 pozostawić do dekoracji). Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową, zmiksować, wylać na biszkopty i wstawić do lodówki, aby ciasto stężało.
3. Białka ubić, dodać galaretkę truskawkową, zmiksować, wylać na zastygniętą masę. Na wierzchu ułożyć pokrojone banany. Zalać galaretką kiwi. Schłodzić.
Rada: Po wlaniu ostatniej warstwy ciasto włożyć do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną.
SMACZNEGO!
(fot. http://kobieta.interia.pl/) |
0 komentarze:
A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.