Zamiast kanapki wybierz pitę!
(fot. www.preparedpantry.com) |
Zbędny jest nóż, widelec, a nawet talerz. Zamiast grubej bułki – cienki placek. Egzotyczne konkurentki tradycyjnej kanapki i hamburgera robią karierę również w naszym kraju.
Pity i tortille możesz kupić w sklepie albo zrobić w domu. Ale równie znakomicie wypadnie w tej roli dobry polski naleśnik. Reszta jest sprawą smaku i wyobraźni. Zatem rolujemy i faszerujemy! To dania zdrowe i łatwe do wykonania. Do tego dzielnie znoszą trudy podróży. Można je przygotować wieczorem, na noc schować do lodówki, a rano wziąć do pracy. Smakują również na zimno. Zwykle mają dużo błonnika, mało kalorii i do tego nie tuczą. Mile widziane w diecie na płaski brzuch.
PITA Z CIECIERZYCĄ (składniki na dwie porcje; 360 kcal)
*2 pity
* 3 rzodkiewki
* 3 rzodkiewki
* po ½ ogórka, zielonej papryki i czerwonej
cebuli
* ¼ szkl. sera feta
* ½ szkl. ciecierzycy z puszki
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* po ¼ łyżeczki oregano i zmielonego kminku
* 4 liście sałaty
* ¼ szkl. sera feta
* ½ szkl. ciecierzycy z puszki
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* po ¼ łyżeczki oregano i zmielonego kminku
* 4 liście sałaty
1. Rzodkiewki, ogórek, paprykę i cebulę posiekaj, wymieszaj,
dodaj ser, przykryj i wstaw do lodówki.
2. W drugiej misce
rozgnieć odsączoną ciecierzycę z jogurtem. Przypraw kminkiem i oregano.
3. z placków odetnij 3-cm paski i otwórz je, by powstały
„kieszonki”.
4. Złóż na pół 2 liście sałaty i wsuń je do wnętrza placków
(resztę liści postrzęp i wsyp do środka). Nadziej placki posiekanymi warzywami.
Na wierzch nałóż masę z ciecierzycy i jogurtu.
TORTILLA PO MEKSYKAŃSKU
(składniki na 4 porcje; 410 kcal)
*4 duże tortille z pszennej mąki
* 45 dag czerwone fasoli z
puszki
* duży ugotowany ziemniak
* ½ awokado
* duży ugotowany ziemniak
* ½ awokado
* 1/2 szkl. posiekanej dymki
*
szkl. porwanych liści sałaty
* 2 łyżki posiekanej kolendry
* sól
* sok z
cytryny
1. Fasolę odsącz, dodaj ziemniak i awokado (pokrojone),
dymkę oraz sałatę.
2. Przypraw solą i sokiem z cytryny. Sałatkę ułóż na
tortilli, posyp kolendrą.
3. Zwiń w ciasne ruloniki. Każdy z nich przekrój na pół
0 komentarze:
A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.