Dlaczego miód to płynne złoto?
( fot. www.tapeciarnia.pl) |
Po ten skarb ukryty we wnętrzu ula sięgają nie tylko łakome
misie. Od najdawniejszych czasów ludzie, ryzykując bolesne użądlenia, próbowali
uszczknąć pszczelich zapasów.
Miód jest bowiem nie tylko smaczny i sycący, ale także ma działanie regenerujące i jest naturalną substancją leczniczą. Spożywanie tego eliksiru chroni nas przed działaniem zanieczyszczonego środowiska oraz obniża toksyczne działanie alkoholu, nikotyny i innych używek. Dzięki zawartości acetylocholiny obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi. Z kolei obecna w nim cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Dzięki jonom metali stymuluje produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Zaś swoje słynne właściwości antybakteryjne zawdzięcza min. Nadtlenkowi wodoru. Dlatego warto go jeść!
Miód jest bowiem nie tylko smaczny i sycący, ale także ma działanie regenerujące i jest naturalną substancją leczniczą. Spożywanie tego eliksiru chroni nas przed działaniem zanieczyszczonego środowiska oraz obniża toksyczne działanie alkoholu, nikotyny i innych używek. Dzięki zawartości acetylocholiny obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi. Z kolei obecna w nim cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Dzięki jonom metali stymuluje produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Zaś swoje słynne właściwości antybakteryjne zawdzięcza min. Nadtlenkowi wodoru. Dlatego warto go jeść!
Miód, jak lekarstwo w zależności od rodzaju, zapobiega różnym schorzeniom.
LIPOWY
Często się denerwujesz, żyjesz w stresie? Sięgnij po miód
lipowy. Ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy. Warto używać go przy infekcjach
górnych i dolnych dróg oddechowych. Wspomaga też układ krążenia.
GRYCZANY
Miód gryczany zalecany jest sercowcom. Przeciwdziała
miażdżycy. Wzmacnia wątrobę, a przez to wspomaga odtruwanie organizmu. Wskazany
jest również w niedokrwistości (anemii). Do menu powinni go wprowadzić
seniorzy, bo poprawia pamięć, wzrok i słuch.
WRZOSOWY
Masz kłopoty z nerkami lub pęcherzem? Zacznij jeść miód
wrzosowy. Warto mieć go w jadłospisie również wtedy, gdy cierpisz na stany
zapalne jamy ustnej, jelit lub żołądka. Polecany jest także panom cierpiącym na
choroby gruczołu krokowego.
AKACJOWY
Działa uspokajająco i wzmacniająco. Warto stosować go w
czasie przeziębienia. Przydatny jest także, gdy masz problemy z trawieniem.
Bardzo często jest on stosowany w leczeniu wrzodów żołądka, czy dwunastnicy. Ma
właściwości moczopędne.
0 komentarze:
A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.