Zamiast kanapki wybierz pitę!

14:42 Unknown 0 Comments

(fot. www.preparedpantry.com)

Zbędny jest nóż, widelec, a nawet talerz. Zamiast grubej bułki – cienki placek. Egzotyczne konkurentki tradycyjnej kanapki i hamburgera robią karierę również w naszym kraju.

Pity i tortille możesz kupić w sklepie albo zrobić w domu. Ale równie znakomicie wypadnie w tej roli dobry polski naleśnik. Reszta jest sprawą smaku i wyobraźni. Zatem rolujemy i faszerujemy! To dania zdrowe i łatwe do wykonania. Do tego dzielnie znoszą trudy podróży. Można je przygotować wieczorem, na noc schować do lodówki, a rano wziąć do pracy. Smakują również na zimno. Zwykle mają dużo błonnika, mało kalorii i do tego nie tuczą. Mile widziane w diecie na płaski brzuch.
PITA Z CIECIERZYCĄ (składniki na dwie porcje; 360 kcal)
*2 pity
* 3 rzodkiewki 
* po ½ ogórka, zielonej papryki i czerwonej cebuli
* ¼ szkl. sera feta
* ½ szkl. ciecierzycy z puszki
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* po ¼ łyżeczki oregano i zmielonego kminku
* 4 liście sałaty
1. Rzodkiewki, ogórek, paprykę i cebulę posiekaj, wymieszaj, dodaj ser, przykryj i wstaw do lodówki.
2.  W drugiej misce rozgnieć odsączoną ciecierzycę z jogurtem. Przypraw kminkiem i oregano.
3. z placków odetnij 3-cm paski i otwórz je, by powstały „kieszonki”.
4. Złóż na pół 2 liście sałaty i wsuń je do wnętrza placków (resztę liści postrzęp i wsyp do środka). Nadziej placki posiekanymi warzywami. Na wierzch nałóż masę z ciecierzycy i jogurtu.
TORTILLA PO MEKSYKAŃSKU
(składniki na 4 porcje; 410 kcal)
*4 duże tortille z pszennej mąki 
* 45 dag czerwone fasoli z puszki
* duży ugotowany ziemniak
* ½ awokado 
* 1/2 szkl. posiekanej dymki 
* szkl. porwanych liści sałaty 
* 2 łyżki posiekanej kolendry 
* sól 
* sok z cytryny
1. Fasolę odsącz, dodaj ziemniak i awokado (pokrojone), dymkę oraz sałatę.
2. Przypraw solą i sokiem z cytryny. Sałatkę ułóż na tortilli, posyp kolendrą.
3. Zwiń w ciasne ruloniki. Każdy z nich przekrój na pół

 Smacznego!

0 komentarze:

A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.