Makaron pełnoziarnisty- zdrowa propozycja dla fanek włoskiej kuchni!

13:52 Unknown 0 Comments

(fot. delima.pl)


Pewna znana polska firma już od dłuższego czasu wypuszcza na rynek ciemne, pełnoziarniste makarony, jako substytut powszechnego białego (pszennego) wyrobu, który głownie kojarzy się nam z kuchnią włoską. Na sklepowych półkach zaczęły pojawiać się pełnoziarniste odpowiedniki najpopularniejszych w Polsce past: penne, spaghetti, fusilli, a ostatnio także ciemngo farfalle
.

 Lubelle- lidera w tym zakresie gonią już  pozostałe firmy, więc jeśli wybierzemy się do dobrze zaopatrzonego supermarketu, jest duża szansa, iż wybór rodzajów i typów makaronów będzie znacznie większy.
Co prawda na dzień dzisiejszy nie dostaniemy jeszcze w sklepie pełnoziarnistego cannelloni ani makaronu do rosołu, ale my proponujemy zastąpić go zwykłym, połamanym ciemnym spaghetti.

Ale dlaczego właściwie powinniśmy wybierać makarony razowe skoro od lat gotujemy te pszenne?

Po pierwsze, makaron razowy jest dużo zdrowszy od pszennego-właśnie z względu na mąkę, z której został stworzony. Mąka pełnoziarnista, jak wskazuje sama nazwa, produkowana jest z całego ziarna zboża, czyli jądra, kiełka i łuski, a to właśnie w tej zewnętrznej warstwie ziarna kryje się najwięcej składników odżywczych. Pełny przemiał potrafi dostarczyć nam nawet dwa razy więcej błonnika pokarmowego niż popularna mąka pszenna!
Dodatkowo pełne ziarna zawierają naprawdę sporą dawkę witamin z grupy B (niacyna, kwas foliowy), minerałów (fosfor, żelazo, magnez, cynk) oraz białka.

Jeśli chodzi o ilość kalorii, razowy makaron ma ich mniej więcej tyle samo co pszenny biały, ale ten ciemny dłużej się trawi, tak więc na dłużej daje nam uczucie sytości.
Pełnoziarnisty makaron gotujemy o 3-5 minut dłużej niż tradycyjny; poza oczywistą różnicą w kolorze zauważymy, że makaron razowy nie jest tak delikatny jak biały i ma odrobinę inny smak.

Żeby przekonać Was do zmiany makaronu na ten pełnoziarnisty prezentujemy przepisy na pyszne włoskie pasty:

PEŁNOZIARNISTE TAGLIATELLE Z SZYNKĄ I POMIDORAMI
Składniki:
· 5 obranych pomidorów
· Ok. 400g. tagliatelle ugotowanego al dente
· 250g. gotowanej szynki
· 3 jajka
· 1 szklanka gęstej śmietany
· 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
· 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
· 400g. sera ricotta
· 2 łyżeczki posiekanych ziół
Wykonanie:
Pomidory i szynkę pokroić. Wymieszać śmietanę z jajkami. Wysmarować tłuszczem płaskie naczynie żaroodporne. Wyłożyć plastry pomidora na dnie, posypać je solą, pieprzem, ziołami, połową natki pietruszki i szczypiorku. Na wierzch wyłożyć połowę pokrojonej szynki oraz trochę serka ricotta. Następnie na tak przygotowane pomidory wyłożyć ugotowany makaron tagliatelle, znowu posypać serem, po czym położyć plastry pomidora, szynkę, znowu ser i pozostały makaron. Całość posypać resztą natki pietruszki i szczypiorku. Zalać potrawę jajkami ze śmietaną. Zapiekać ok. 40min w temp. 180 st. C.
*ser ricotta można wymieszać z niewielka ilością ulubionego sera żółtego.
* Włosi często tę potrawę podają na wierzchu z 1-2 łyżkami bitej śmietany (zrobionej oczywiście samodzielnie w domu, taka w spray’u ze sklepu kompletnie się nie nadaje!)

PEŁNOZIARNISTE PENNE Z BROKUŁAMI I OLIWKAMI
(ze zmielonymi migdałami i bułką tartą)
Składniki:
· Ok. 200 g. makaronu penne
· 1 nieduży brokuł
· 4 listki laurowe
· 18 zielonych oliwek bez pestek
· 1 ząbek czosnku
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 10 łyżek zmielonych migdałów
· 3 łyżki bułki tartej
· Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
BROKUŁ: gotować na parze wraz z listkami laurowymi przez ok. 6 min. Oprószyć solą.
Oliwki pokroić w plasterki, drobno posiekać czosnek.
Rozgrzać oliwę na patelni razem z czosnkiem, dodać oliwki i zmielone migdały. Chwilę podsmażyć dodając 1 łyżkę wody. Na drugiej patelni zarumienić bułkę tartą.
Makaron penne ugotować al dente i połączyć z resztą składników na patelni. Dodać brokuła, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem.
*Danie podawać posypane tartym parmezanem.

Smacznego!

0 komentarze:

A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.