Co z tą kawą?

16:18 Unknown 0 Comments

(fot. www.gifyagusi.pl)

Pyszny smak i delikatny aromat, świeżo zmielonej kawy to coś co kojarzy nam się z chwilą przyjemności. Nie ważne czy pita rano przed pracą, po południu z przyjaciółką czy po obiedzie w towarzystwie dobrej książki. Dobra kawa odpręża i daje energię do działania.

Palone ziarna kawowca spożywane są niemal na całym świecie. Lubiana nie tylko ze względu na swoje wartości pobudzające, ale także dzięki przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Jest też źródłem kofeiny i świetnie pobudza przemianę materii. Najpopularniejszym rodzajem kawy w Polsce jest mieszanka Arabiki i Robusty. 
Dlaczego takie połączenie?
Arabika jest lekko kwaskowata i można w niej wyczuć posmak czekolady, Robusta natomiast urzeka nasze podniebienie swoim ostrzejszym smakiem i delikatną gorzkością- te dwa rodzaje kawy idealnie się przenikają tworząc perfekcyjną i aromatyczną kombinację smaków.

Rodzaje kaw.

Większość z nas zna podstawową małą czarną- espresso lub też kawę z mlekiem- latte i cappuccino.

Wchodząc do kawiarni, zaskakuje nas szeroka oferta kaw. Nie dajmy sie więcej zaskoczyć i poznajmy kilka typowych kaw, które można dostać w kawiarni. 

1. Espresso- jest to typowa mała czarna. Podawana bez mleka, w małej filiżance z cukrem. Czasami w kawiarniach do esspresso podawana jest mała szklaneczka z wodą mineralną, którą należy wypić po spożyciu kawy.

2. Espresso dopio- jest to podwójne espresso podawane w większej filiżance.

3. Americano- jest to pojedyńcze espresso powiększone za pomocą dodania do filiżanki gorącej wody. Jest w smaku dużo łagodniejsze niż typowe espresso. 

4. Cappucino- espresso z dodatkiem mleka, przykryte spienionym mlekiem. Często podawane z posypką czekoladową albo kakao. Idealne cappucino to 1/3 filiżanki espresso, 1/3 filiżanki mleka. 1/3 filiżanki spienionego mleka, które tworzy piankę.

5. Affogato- jest to espresso podawane z gałką lodów waniliowych ( lody są umieszczane w kawie).

6. Caffee latte- jest to espresso podawane z dodatkiem  mleka- podawane w długiej szklance pozwalającej nam zobaczyć warstwy- mleko powinno przenikać się z kawą. Może być oprószone cynamonem, czekoladą albo w niektórych wariantach np. migdałami.

7. Caffee latte smakowe- jest to zwykle latte podawane również w długiej szklance- na której dnie znajduje się syrop smakowy. Smak jest dowolny- najbardziej popularna kompozycją z latte jest syrop orzechowy.

8.Caffee latte macchiato- jest to latte podawane ze spienionym mlekiem na samej górze, jak w przypadku cappuccino.

9. Macchiato- jest to espresso przykryte pianką z mleka. 

10.Caffee con pana- jest to espresso podawane w małej filiżance, przykryte bitą śmietana.

11. Mocca- jest to espresso podawane z mlekiem, syropem czekoladowym i bitą śmietaną- podobnie jak latte podawane jest w długiej szklance.

12. Irish coffe- jest to kawa podawana z whiskey i bitą śmietaną.


(fot. stylowi.pl)


Smacznego!

0 komentarze:

A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.