Wegetariański lunch
(fot. uczymysiegotowac.blogspot.com) |
Wegetarianizm staje się coraz popularniejsza formą odżywiania. Propaguje nie tylko nie krzywdzenie zwierząt, ale też zwracanie uwagi na to aby wybierać zdrowe i pełnowartościowe produkty. Stereotypem jest, że człowiek nie jedzący mięsa przymiera głodem :) Jeżeli jeszcze nie jesteś przekonana do stosowania tylko warzyw i owoców z wykluczeniem mięsa- proponujemy Ci wegetariański, smaczny, lunch:
FASZEROWANE OGÓRKI:
1 ogórek wąż
biały, naturalny serek śmietankowy
1łyżka drobno posiekanego szczypiorku
1łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 rzodkiewki
kawałek papryczki chili
DEKORACJA: koperek/pietruszka/papryka/rzodkiewka
KUKURYDZA Z FETĄ NA GORĄCO:
1puszka kukurydzy
1 opakowane greckiej fety (200g)
60g. masła
Kukurydzę odcedzić i podrumienić na złoto na maśle. Dodać poruszony ser feta u razem podgrzewać do rozpuszczenia się sera. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco jako oddzielne danie lub dodatek.
ZAPIEKANKA Z CUKINII I KOZIEGO SERA (modyfikacja przepisu Pascala Brodnickiego)
1 duża cukinia
100g śmietanki 30%
1 ząbek czosnku
1 jajko
ok. 75g sera koziego
25g. startego ementalera
pieprz, sól
niewielka ilość oliwy z oliwek
100g śmietanki 30%
1 ząbek czosnku
1 jajko
ok. 75g sera koziego
25g. startego ementalera
pieprz, sól
niewielka ilość oliwy z oliwek
Cukinię pokroić w plastry grubości 0,5cm. Na patelni rozgrzać oliwę, pokrojoną cukinię obsmażyć z obu stron. Do miski wbić jajko, dodać śmietankę, sól, pieprz oraz czosnek. Całość mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać ser kozi, wymieszać. Cukinię (po odsączeniu na papierowym ręczniku) ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego (zapiekankę można rozdzielić na kilka małych foremek). Śmietankę z jajkami i serem przełożyć do naczynia, następnie całość posypać startym ementalerem. Piec 25-30min w piekarniku nagrzanym do 180st.C (termoobieg).
SMAŻONA MOZZARELLA:
15 dag. mąki pszennej
12 małych serków mozzarella
kilka nitek szafranu
sól, bułka tarta, olej
W 4 łyżkach wody (osolonej, gorącej) rozpuścić szafran; ostudzić. Wlać do mąki, aż zrobi się ciasto. Maczać w nim serki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokich oleju. Podawać na gorąco np z zarumienionymi kromkami bagietki.
0 komentarze:
A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.