Przepisy na niezłe jaja
(fot.www.heniek.org) |
Jajko jest uznawane za symbol życia. Uznawane jest za skarbnicę witamin, soli mineralnych, węglowodanów, tłuszczu oraz białka. W naszej kuchni znane są
jajka przepiórcze, kurze, kacze, gęsie po olbrzymie strusie. Gotujemy,
smażymy, faszerujemy i jemy na surowo.
Jajka mają swoje zastosowanie również w kosmetyce jako składniki odżywek
do włosów które możemy sobie same wykonać.
Najprostsza rzecz jaką możemy zrobić z jajek to jajecznica
do której możemy dodawać różne dodatki i komponować własne smaki – pomidory,
świeże kurki, boczek, szynka, oliwki, zioła.
Ja proponuję
zrobienie jajecznicy z brokułami.
Jajecznica z
brokułami.
-6 jajek
-garść różyczek brokuła
-2 łyżki masła
-sól, pieprz
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, brokułu siekamy nożem
na mniejsze kawałki, przekładamy na roztopione masło, do miseczki wybijamy całe
jajka, mieszamy je widelcem, dodajemy zmielony pieprz według uznania i odrobinę
soli. Brokuły mieszamy na patelni,
dzięki masłu nie stracą swej soczystej zieleni, przelewamy jajka na patelnię
jeśli uznamy że taka miękkość brokułów nam odpowiada, smażymy na małym ogniu
ciągle mieszając i doprowadzając do konsystencji jaką lubimy.
Omlet z pomidorami
- 2 jajka – na patelnię o średnicy około 20-24 cm
-2 łyżki mleka
-1 łyżka masła
-odrobina soli
-3 pomidory średniej wielkości
-mieszanka ziół które lubimy
Jajka w całości wybijamy do miseczki, widelcem lub
trzepaczką ubijamy je na jednolitą masę, dodajemy sól do smaku oraz mleko,
mieszamy razem składniki. Na rozgrzaną patelnie wkładamy masło, kiedy się
roztopi wlewamy wymieszane produkty, zmniejszamy ogień i czekamy aż zacznie się
ścinać. Proponuję wcześniej przygotować sobie pomidory , sparzyć je, obrać ze
skórki, pokroić w grube plastry, usunąć nasiona, pokroić z kostkę, przełożyć do
miseczki, dodajemy kompozycję ziół, fajnie jak są świeże, delikatnie solimy.
Omlet ścina się na górze, wtedy wykładamy na jego połowę przygotowane pomidory,
zsuwamy omlet z patelni na talerz od strony gdzie mamy farsz, następnie
składamy omlet na pół i podajemy taki gorący. Smakuje wyśmienicie. Farsze do
omletu mogą być na ostro, słodko, kwaśno, możemy sami sobie komponować
składniki, ja polecam ukolę z serem pleśniowym i orzechami włoskimi z dodatkiem
sosu balsamicznego na słodko.
Pasta jajeczna z
makrelą
- wędzona makrela
-4 jajka ugotowane na twardo
-2 łyżki majonezu
-pęczek szczypiorku
-sól, pieprz
Makrelę obieramy ze skóry , usuwamy ości, rozgniatamy
widelcem na desce, przekładamy do miski, jajka siekamy w drobną kostkę,
dokładamy do makreli, dodajemy majonez i posiekany szczypiorek, mieszamy na
jednolitą masę, przed dodaniem sprawdźmy słoność pasty, bo wędzone ryby są
słone i może okazać się że sól jest zbyteczna, suto doprawiamy świeżo mielonym
pieprzem. Składniki pasty możemy też rozdrobnić w blenderem. Wyśmienicie smakuje na gorących tostach.
0 komentarze:
A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.