Bacalhau, czyli dorsz po Portugalsku

18:02 Unknown 0 Comments

(fot. http://culinariasaborosa.wordpress.com/)


Bacalhau pierwszy raz zjadłam w lutym i zakochałam sie w tym smaku. Jest to typowa potrawa kuchni Portugalskiej, przygotowywana na różne sposoby. 

Co to jest Bacalhau? Najprościej rzecz ujmując jest to dorsz, który został najpierw zamarynowany w solonej morskiej wodzie, a później wysuszony na słońcu- postać ryby jaką w ten sposób otrzymuje można spotkać tylko tu w Portugalii, są to duże twarde płaty ryby, które przed ugotowaniem należy najpierw opłukać z solonej wody. Do dania z tą rybą zbedne jest używanie soli, ponieważ ta sama w sobie ma jej aż nad to. Mówi się, że portugalczycy znają 356 sposobów na przyrządzenie Bacalhau. Ja podaje wam mój ulubiony, dosz z chipsami i śmietaną. Oryginalna nazwa "Bacalhau com natas".

Do przyrządzenia tego dania potrzebujemy dla 4 osób potrzebujemy:
*500 g ryby, może być mrożona albo "świeża"
* Cztery paczki chipsów, najlepiej prążkowanych
*Sos beszamelowy
* 3 łyżki oliwy z oliwek
*dużą cebulę
*2 ząbki czosnku
*naczynie żaroodporne

Rybę należy namoczyc w misce wody, przez około półtorej godziny przed jej przygotowaniem. Po wypłukaniu soli przechodzimy do rozdrabniania jej na małe kawałeczki. Cebulkę kroimy w dowolny sposób i na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy, podsmażamy razem z czosnkiem. Do cebui i czosnku dodajemy bacalhau i podsmażamy przez chwilę na lekkim ogniu. Następnie dodajemy sos beszamelowy ( opakowanie 0,5 l powinno starczyć). Pozwalamy aby ryba lekko podgotowała się w tym sosie. Dodajemy dwie paczki chipsów i lekko je ugniatamy razem z rybą. Powinna powstać nam masa, która powoli będzie wypijała sos beszamelowy. Doprawiamy do smaku np. oregano ( nie polecam soli, bo ryba sama w sobie jest słona). Można dla urozmaicenia dodać np. startą marchewkę, albo trochę mrożonego szpinaku. Pozostawiamy rybę na ogniu przez ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wykładamy masę do naczynia żaroodpornego, posypujemy skruszonymi chipsami i wkładamy do piekarnika, 180 stopni ok 10 minut.  Podajemy z oliwą z oliwek i opieczonym chlebkiem.

Smacznego!

0 komentarze:

A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.