Sushi ściąga
(fot. facebook.com) |
Sushi składa się głównie z ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz wszystkimi dodatkami na jakie macie ochotę.
Jemy oczami – to chyba wiedzą wszyscy. Lubimy kiedy na talerzu jest zdrowo i kolorowo. Kiedy składniki są odpowiednio dobrane i możemy cieszyć zarówno podniebienie jak i oczy. Skoro tak na pewno zasmakujecie się w japońskiej potrawie, która składa się głównie z ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz wszystkimi dodatkami na jakie macie ochotę. Istnieją oczywiście warianty wegetariańskie które zamiast ryby oferują awokado, ogórka, tykwę czy omlet (albo wszystko razem ) Najważniejsze w sushi są algi to dzięki nim formujemy ruloniki, które potem tniemy na kawałeczki. A oto krótka ściąga z rodzajami sushi jakie można zamówić w japońskiej restauracji:
1. Na początek najbardziej popularne Maki jest to ryż wraz z dodatkami ułożony na wodoroście nori, który za pomocą bambusowej matki zostaje zawijany w ruloniki. Wodorosty okrywają wszystkie składniki.
2. Nigiri jest to ryż uformowany dłonią w łezkę, a na nim kładzie się jeden rodzaj ryby (np. łosoś) lub owocu morza (krewetka)
3. Hosomaki najkrócej mówiąc jest to mniejsza wersja maki. Podobnie jak w przypadku maki rozkładamy ryż na wodoroście i dodajemy jeden składnik np. ogórek. Zawijamy wszystko na bambusowej matce – tak powstają malutkie hosomaki.
4. Uramaki są kolejną odsłoną sushi-maki. W przypadku maki składniki zawijane są w algi natomiast Uramaki są odwrócone – wodorosty i składniki zawinięte są do środka, a na zewnątrz mamy ryż.
2. Nigiri jest to ryż uformowany dłonią w łezkę, a na nim kładzie się jeden rodzaj ryby (np. łosoś) lub owocu morza (krewetka)
3. Hosomaki najkrócej mówiąc jest to mniejsza wersja maki. Podobnie jak w przypadku maki rozkładamy ryż na wodoroście i dodajemy jeden składnik np. ogórek. Zawijamy wszystko na bambusowej matce – tak powstają malutkie hosomaki.
4. Uramaki są kolejną odsłoną sushi-maki. W przypadku maki składniki zawijane są w algi natomiast Uramaki są odwrócone – wodorosty i składniki zawinięte są do środka, a na zewnątrz mamy ryż.
I jeszcze jedno nie zapomnijcie o wasabi, imbirze, zielonej herbacie i sosie sojowym! Bez nich sushi nie istnieje!
*tekst publikowany wcześniej na www.czerwonyobcas.pl
*tekst publikowany wcześniej na www.czerwonyobcas.pl
0 komentarze:
A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.