Dlaczego warto pić jogurty z dobrymi bakteriami?
(www.cocomamafoods.com) |
Probiotyki wzbogacają jogurty (naturalne i niektóre smakowe) oraz kefiry. Ich nazwa pochodzi z języka greckiego - "pro bios" oznacza: dla życia.
Gdzie ich szukać?
* Znajdziesz je w produktach mlecznych, ale nie wszystkich. Szczepy dobroczynnych bakterii wspierających nasz układ odpornościowy, to: lactobacillus casei (DN114001, shirota oraz johnsonni La1). Szukaj ich w składnikach na opakowaniu jogurtów i kefirów.
Jak działają?
* Dzięki ich obecności drobnoustroje chorobotwórcze (wirusy, bakterie) nie mogą się "przyczepić" do ścianek jelita. Probiotyki wspierają także produkcję kwasu mlekowego, którego nie lubią zarazki. Probiotyki sprawiają, że wyspecjalizowane komórki naszego układu odpornościowego pracują lepiej i szybciej.
Kiedy są niezbędne?
* Po przebytych infekcjach, ale też na co dzień. Probiotyki warto dostarczać organizmowi codziennie. Zaś zwłaszcza wtedy, gdy zaczyna się infekcja. Na pewno należy je przyjmować po kuracji antybiotykowej. Ponieważ probiotyki nie pozostają zbyt długo w naszym organizmie, trzeba wciąż dostarczać je wraz z pożywieniem. Specjaliści zalecają, by po przebytej kuracji antybiotykowej przyjmować probiotyki nawet kilka miesięcy.
(http://naturo.pl) |
0 komentarze:
A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.