Gruszka miłości

12:49 Unknown 0 Comments

(fot. www.solo.be )
Znamy ją pod nazwą bakłażan lub oberżyna, jest członkiem rodziny psiankowatych wraz z pomidorami i papryką. Główne rejony uprawy to południe Europy- Grecja, Turcja czy Bułgaria. W Polsce również jest uprawiany chociaż skala jest o wiele mniejsza niż na południu kontynentu. Jego korzenie sięgają do Indii uważa się że to jego kraj pochodzenia.

Ma wielorakie zastosowanie w kuchni bałkańskiej. Stsuje się go  jako składnik dań z warzyw, past, gulaszy, potrawek, można go również grillować, nadziewać, smażyć.

Świeża oberżyna zawiera 90 proc. wody i zaledwie 2 proc. cukrów. Bakłażany są niskokaloryczne, ale ciężkostrawne. Kryje się w nich za to mnóstwo błonnika i wiele cennych składników: potas, fosfor, żelazo, wapń oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B.

Należy wybierać owoce dojrzałe, ze skórką w idealnym stanie - bez uszkodzeń, nadgnić, plam. Bakłażanów nie obieramy ze skórki - usuwa się jedynie szypułkę. Przed smażeniem pokrojoną oberżynę należy posolić. Osoby, którym przeszkadza lekka goryczka mogą poczekać, aż puści sok a następnie odsączyć go papierowym ręcznikiem.

Można go kroić w talarki lub wzdłuż w plastry.

Podaję Wam kilka sprawdzonych przepisów.


Bakłażan grillowany:  

1 bakłażan średniej wielkości

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

kilka listków świeżej mięty

pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Myjemy, odcinamy szypułkę, kroimy bakłażana w plastry grubości ok. 1 cm, solimy i odstawiamy aby puścił sok, który osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozostałe składniki łączymy w blenderze, pieprz i gałkę dodajemy według uznania. Tak przygotowaną marynatą smarujemy bakłażana po obydwu stronach przy Pomocy pędzelka, pozostawiamy na około 1h żeby przeszedł marynatą. Następnie grillujemy


„Kawior”


1 duży bakłażan

oliwa z oliwek

ocet winny

czosnek

pieprz, sól

myjemy bakłażana, odcinamy szypułkę, nakłuwamy go widelcem po całej skórce, pieczemy w piekarniku w temp 180oC do miękkości, studzimy obieramy ze skórki, rozdrabniamy w blenderze, dodajemy czosnek według uznania – ja zawsze dają go sporo około 4 ząbków, dodajemy około 2-3 łyżek oliwy z oliwek oraz łyżkę-2 octu winnego, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pasta z bakłażana świetnie smakuje z ciemnym pieczywem i masełkiem, może być dodatkiem do pieczonych mięs, lub składnikiem sosów. Zawsze robię większą ilość i pasteryzuję aby mieć zapas na zimę;)

Schabowe z bakłażana
1 bakłażan

Sól, pieprz

Jajko

Tarta bułka

Tłuszcz do smażenia

Bakłażana myjemy, usuwamy szypułkę, kroimy w plastry grubości 1cm, solimy, odstawiamy i tak jak w przypadku poprzedniego przepisu czekamy aż puści sok, zdejmujemy go ręcznikiem papierowym, oprószamy pieprzem panierujemy w jajku i tartej bułce, smażymy na patelni na złoty kolor. Można go jeść na świeżo, ale również doskonale smakuje z pieczywem na zimno z pomidorem i sosem balsamicznym.


autor tekstu: Monika Majewska

0 komentarze:

A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.