Ciepło, cieplej, UPALNIE!

23:10 Unknown 0 Comments

(fot. milionkobiet.pl)


Za oknami słońce, jest ciepło i wydaje się, że lato zadomowiło się u nas już na dobre. Wraz z wzrastającą temperaturą szukamy przepisów na chłodne napoje, zupy i desery
.
Nic tak jednak dobrze nie ochładza jak lody. Smaczne mleczne z czekoladą i te dietetyczne sorbety z owocami. Jeżeli posiadasz w domu zamrażarkę, możesz w kilka minut za pomocą ulubionych owoców, jogurtu, mleka lub soku wyczarować swoje ulubione kombinacje.
Sorbety możemy wykonać z każdego soku lub nektaru. Do pojemniczków na lody (ja w tym celu używam opakowań po jogurtach) wsypujemy troszkę owoców (np. truskawki, maliny, banan, kiwi itd.) nie może być za dużo bo później po wyjęciu z formy lody mogą nam się połamać. Całość zalewamy sokiem i wstawiamy do zamrażarki czekając na efekt. Lody ze śmietaną to już wyższa szkoła jazdy i aby wyszły nam naprawdę dobre i kremowe musimy poświęcić im trochę czasu. Przedstawiam wam przepis na lody śmietanowe o smaku czekoladowym :
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka
  • 150 g czekolady
  • 100 g cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 3 żółtka
Mleko wraz z czekoladą i kakao zagotowujemy w garnuszku. Następnie tak przygotowaną masę studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem do momentu, aż uzyskamy gładką i puszystą konsystencję. Dodajemy ostudzoną czekoladę z mlekiem i całość dokładnie mieszamy. Kolejnym krokiem do czekoladowego raju jest przelanie wszystkiego znów do garnuszka i podgrzewanie na małym ogniu aż płyn zacznie gęstnieć. Gdy masa nabierze objętości zdejmujemy garnuszek z palnika i czekamy do całkowitego ostudzenia. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę i dodajemy ją do zimnej masy czekoladowej, ciągle delikatnie mieszając.
Przelewamy lody  do pojemnika (jest to porcja na ok. 1 litr lodów)  i wstawiamy do  zamrażalnika na ok. godzinę. Po tym czasie  należy lody wyjąć  i za pomocą miksera – miksować przez chwilę na średnich obrotach. Ponownie umieszczamy w zamrażalniku i po godzinie powtarzamy czynność z miksowaniem. Tak przygotowane lody pozostawiamy w zamrażalniku na noc, a następnego dnia zachwycamy się ich smakiem.
Mała wskazówka odnośnie nakładania lodów :
Aby lody łatwiej było nabierać na łyżkę należy wcześniej umieścić ją na kilka sekund w gorącej wodzie. Pomaga to lodom rozpuszczać się leciutko przy zetknięciu z metalem i tym samym łatwiej się  nabierają.

*przepis publikowany wcześniej  preze mnie na portalu www.czerwonyobcas.pl

0 komentarze:

A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.