Winogronowe oczyszczenie
( fot. www.venet-voyages.com) |
Kiedy upał za oknem daje się we znaki, szukamy sposobu na to by poczuć się rześko i lekko. Nie jest to czas kiedy marzymy o tym by stać przy garach i gotować gorący obiad. Szukamy raczej czegoś co będzie smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Jest to też dobry moment na dietę detoksykacyjną, ponieważ łaknienie w takie ciepłe dni jest zmniejszone.
Oczywiście należy pamiętać, że do detoksykacji należy podejść z głową. Najlepiej już kilka dni wcześniej powinno się stopniowo rezygnować z przetworzonych produktów. Sukcesywne ograniczenie pozwoli szybciej "wyczyścić" organizm i nie będzie to szokiem dla naszego ciała, co pozwoli uniknąć efektu jojo. To samo tyczy się powracania do normalnej diety- nie powinno to nastąpić z dnia na dzień.
Na początek proponuję dietę winogronową. Ponieważ taka forma detoksu jest najwygodniejsza. Winogrona są prawdziwą bombą dla toksyn. Zawarta w nich fruktoza odżywia umysł i zapobiega wrażeniu opadania z energii.
Skórka i nasionka są bogate w błonnik, które w tym samym czasie pomagają oczyścić jelita ze złogów, wspomagają przemianę materii oraz pobudzają pracę jelit.
Z czym to się je?
Dieta winogronowa jest tania i bardzo prosta. Wystarczy kupić 2-3 kg czerwonych lub zielonych winogron i podjadać je kiedy mamy na to ochotę. Wszystkie inne produkty są w tym czasie zabronione. Nie należy przesadzać z długością tej diety- powinna ona trwać dzień, maksymalnie dwa.
Zbyt długie jej stosowanie może prowadzić do anemii. Nie zapomnij o piciu przynajmniej 1.5 litra wody podczas detoxu. Nawodnienie jest bardzo ważne i pomaga wypłukać toksyny z organizmu.
0 komentarze:
A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.