Przepis na makowiec last minute!

(fot. www.deon.pl)


Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Czas spotkań rodzinnych. Kolędowania. Wyjątkowej atmosfery przy świątecznym stole. Warto dla przybyłych gości przyrządzić ciasto uwielbiane przez wszystkich: MAKOWIEC :-)
Jeżeli jeszcze nie macie ciasta, przedstawiamy wam poniżej przepis na dwa makowce w formach keksowych.

Składniki:

-50 dag mąki
-5 dag świeżych drożdży
-3 łyżki cukru
-2 jajka
-skórka otarta z 1 cytryny
-250 ml letniego mleka
-4 łyżki masła
-duża puszka gotowej masy makowej, białko

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej pokruszone drożdże, cukier, 1 jajko, z tartą skórkę z cytryny, mleko, miękkie masło. Dobrze wyrabiamy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.

Następnie masę makową wyjąć z puszki, wymieszać z białkiem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy. Dzielimy na dwie części, wałkujemy i formujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masą makową i zwijamy w ciasny rulon. Wkładamy do blaszki (keksówki). Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15- 20 minut. Piec około 40 minut w 190 stopniach.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią.